Edasi sisuni

Lugusid päevitamisest

Päevitamisega hirmutamisest

07 Jul 2024
Päevitamisega hirmutamisest - Smarttan

Tutvuge palun Marjuga (alumisel pildil DALL-E joonistatud). Marju istub järjekordselt eriarsti ooteruumis, süda muremõtteist rinnus raske. Talle meenuvad kõik need aastad, mil ta hoolikalt tervisenõuandeid järgides vältis päikest iga hinna eest. Ta kandis alati laia äärega kübaraid, paksud päikesekaitsekreemid olid tema igapäevaelu lahutamatu osa ja võimalusel vältis ta päikesepaistelise ilmaga õue minekut. Marju oli veendunud, et teeb oma kehale teene, kuid nüüd, 55-aastaselt, seisab ta silmitsi reaalsusega, mis ei klapi üldse tema ootustega. Ülekaal, eeldiabeet, kõrge vererõhk ja esimesed märgid osteoporoosist on tema uued kaaslased. "Kuidas ma siia jõudsin?" mõtleb Marju, silmitsedes depressiivselt oma nutitelefoni ekraani, mis on viimastel aastatel tema ainus lohutaja. Ta oli järginud kõiki tervisenõuandeid, mida ajalehtedest luges, ja ometi tundus, et see oli ta pigem hukatusse viinud. Mis ta oleks saanud teha teisiti ja kas see oli tõesti ainus tee?


Viimastel aastatel on päevitamise ümber toimunud avalikud arutelud rõhutanud ainult päikese ohtlikkust. Suured väljaanded on Austraalia, California ja Florida päritolu tõlkeartiklitega selle narratiivi levitamisel peamist rolli mänginud. Lisaks aitavad hirmujuttude levitamisele kaasa ka päikesekreemide tootjad. Tulemus on see, et Smarttani Facebooki seinalt võib teinekord leida selliseid kohkunud kommentaare nagu järgmine:

“ma ei saa sellest kontseptsioonist aru, et riided lasevad päikesekiirgust läbi? Mis selle mõte on kui peaks end kaitsma UVB ja UVA kiirguse eest. Kas tahate nahavähi tekkeriski suurendada oma toodetega?”

Selle kommentaariga on kaks probleemi. Väiksem probleem on see, et inimesed (tihti ka nahaarstid) eeldavad, et kui on kirjas läbipäevituv, siis tulebki kangast kogu päikesekiirgus „kõige saba ja karvadega“ läbi. See mõtlemine on sarnaneb ettekujutusele, et „radaritele nähtamatut“ lennukit ei olegi kunagi radaril näha. On ikka küll ainult vähem ja hiljem. Samamoodi ei ole 100% päikesekiirgust läbi laskvat kangast praktiliselt olemas. Teoreetiliselt on see võimalik, aga vaevalt keegi tahaks sellest tehtud riideid kanda, kuna need oleksid läbipaistvad ja tehtud samast materjalist, millest kaupluste kilekotid. Praktiliselt toimivad läbipäevituvad riided sarnaselt selga pandavale päikesekaitse kreemile lastes läbi osa päikesekiirgusest, kuid vähendades oluliselt päikesepõletuse ohtu.

Suurem probleem on aga see aina süvenev hirm igasuguse päevitamise ees. Smarttani aluspõhimõte on see, et inimene on tervik ja oleme sellest lähtunud ka oma tootevaliku loomisel. Soovitame sellist vaadet ka kõikidele oma klientidele. Organismi ei saa lahutada eraldi organiteks ja siis tegeleda nende tervisega eraldiseisvalt justnagu muud keha polekski. Sestap pooldame tasakaalustatud vaadet terviseriskide maandamisele, mis muu hulgas sisaldab endas ka mõõdukat päikese käes viibimist. Siinkohal võtamegi vaadelda suurte väljaannete artiklites kasutatud hirmutamistaktikaid, lükkame ümber liialdatud väited ja pakume põhjalikku ülevaadet päevitamise mõjudest tervisele.

Ohutu päevitamine olla võimatu

Üks kõige levinumaid väiteid on, et ohutut päevitamist ei eksisteeri. See väide on lapsikuseni lihtsustatud ja ei arvesta inimeste tervise tegelike vajaduste keerukust ega mõõduka päikesekiirguse käes viibimise eeliseid. Samamoodi võiks väita, et „ohutut söömist ei eksisteeri“ ja kirjutada juurde, kuidas iga toidukorraga võib paigast minna vabade radikaalide ja antioksüdantide tasakaal, mis mõlemal juhul võib kaasa tuua vähi tekke. Ka saab väita, et intensiivse treeningu tagajärjel vabaneb organismis terve hulk vabu radikaale, mis samuti oleks justkui vähi tekitajad. Õnneks ei tule veel ükski arukas inimene väitma, et me peaksime loobuma söögist ja füüsilisest aktiivsusest. Samas viimase kohta seda kaude justkui tehakse, kuna päevitamise ohtudega liigne hirmutamine võib kaasa tuua just tubase eluviisi ja seeläbi füüsilise aktiivsuse languse.

Mida päevitamine meiega teeb?

Kordame üle mõned üldised tõed päevitamise kohta.

  1. D-vitamiini süntees: Inimkeha sünteesib D-vitamiini UVB-kiirte toimel. D-vitamiin on oluline tervete luude säilitamiseks, immuunsüsteemi toetamiseks ja krooniliste haiguste ennetamiseks. D-vitamiin mõjutab kaudselt mitmete hormoonide, nagu näiteks testosterooni, östrogeeni, kasvuhormoonide, insuliini jms taset ja on seega oluline kogu endokriinsüsteemi (hormoonide tootmise ja hormoontasakaalu) veatuks toimimiseks. Mõõdukas päikese käes viibimine aitab hoida optimaalset D-vitamiini taset, mis on eriti oluline põhjapoolsetel laiuskraadidel nagu meil siin, kus talvel on päikesevalgust vähe või peaaegu et ei olegi.
  2. Mõju vaimsele tervisele: Päikesevalgus parandab meeleolu ja vähendab depressiooniriski, kuna see aitab reguleerida serotoniini taset ajus. Sesoonne afektiivne häire (SAD) on kõrgematel laiuskraadidel tavaline probleem ja mõõdukas päikese käes viibimine võib olla tõhus looduslik ravi. Sedasi langetatakse üldist stressitaset. On teada, et krooniline stress on paljude haiguste riskifaktor. Just mõju vaimsele tervisele on tänapäeval eriti oluline arvestades seda, kui ülekoormatud ja stressis me kõik oleme, kuivõrd levinud on vaimse tervise häired ja kuivõrd ebastabiilseks ja ohtlikuks on muutunud meid ümbritsev maailm.
  3. Nahk kohaneb: Vastupidiselt väitele, et igasugune päevitamine on kahjulik, on tõendeid, et järkjärguline ja mõõdukas päikese käes viibimine aitab nahal kohaneda ja arendada loomulikku vastupanu UV-kahjustustele. Seda protsessi nimetatakse fotokohanemiseks ja see võib pakkuda kaitset päikesepõletuse ja pikaajalise nahakahjustuse eest.

Päevitamise mõju tervisele

Päevitamise tervisemõjud ulatuvad kaugemale nahast. Oleme oma varasemates artiklites (1, 2) valgustanud nii positiivseid kui ka negatiivseid päikese käes viibimise aspekte. Teeme siinkohal veelkord põgusa ülevaate.

Positiivsed tervisemõjud:

  1. Südame-veresoonkonna tervis: Uuringud on näidanud, et päikesevalgus võib aidata alandada vererõhku ja parandada südame-veresoonkonna tervist. See toime tuleneb osaliselt lämmastikoksiidi vabanemisest nahast vereringesse, mis aitab laiendada veresooni ja parandada vereringet.
  2. Immuunsüsteemi funktsioon: Päikesevalgus tugevdab immuunsüsteemi, suurendades valgete vereliblede tootmist ja parandades nende efektiivsust. See aitab kehal infektsioonidega tõhusamalt võidelda.

Negatiivsed tervisemõjud:

  1. Nahavähi risk: Liigne päikese käes viibimine suurendab nahavähi riski, sealhulgas melanoomi ja mitte-melanoomseid nahavähke. See risk väheneb oluliselt, kui järgida ohutu päikese käes viibimise tavasid, nagu päikesekaitsekreemi kasutamine, nahka kaitsvate läbipäevituvate riiete kandmine ja eriti intensiivse UV-kiirguse ajal päevitamise vältimine. Lisaks on oluline teada, et see risk on oluliselt väiksem, kui tubase eluviisiga kaasnevad terviseriskid.
  2. Fotovananemine: Krooniline päikese käes viibimine võib kiirendada naha vananemisprotsessi, põhjustades kortse, elastsuse kaotust ja hüperpigmentatsiooni. Selle põhjuseks on peamiselt UVA-kiired, mis tungivad sügavamale nahka võrreldes UVB-kiirtega.

Tubane ja istuv eluviis, kui päikese ohtudega hirmutamise tagajärg.

Inimesed põhjapoolsetel laiuskraadidel, sealhulgas Eestis, veedavad juba praegu väga palju aega siseruumides, mis kujutab endast suurusjärgu võrra suuremat terviseriski, kui päevitamine. Rahvatervise põhiprobleem ei ole kohe kindlasti mitte liigne päevitamine, vaid tubane ja istuv eluviis, mida nutisõltuvus veelgi võimendab. Istuv eluviis on paljude terviseprobleemide, sealhulgas rasvumise, südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ja teatud vähivormide suur riskitegur. Praegune rahvatervise narratiiv rõhutab sageli päikese ohtlikkust, jättes tähelepanuta tubase ja istuva elustiili olulised riskid.

  1. Füüsiline passiivsus: Istuv eluviis on paljude terviseprobleemide, sealhulgas rasvumise, südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ja mitmete vähivormide suur riskitegur. Mõõduka välitegevuse soodustamine aitab neid probleeme leevendada ja üldist tervist parandada.
  2. Vaimne tervis: Liigne siseruumides viibimine võib negatiivselt mõjutada vaimset tervist, põhjustades depressiooni ja ärevuse sagenemist. Välitegevused ja loomuliku valguse käes viibimine on vaimse heaolu jaoks olulised.

Oluline teada

Liigne päikese käes praadimine ja nahapõletuse ohtlikkus on hästi dokumenteeritud, kuna see on paljudes rikastes lõunapoolsetes piirkondades tõsine kasvav probleem. Siiski on eriti suvel ilmuvates paljudes artiklites esinev liigne hirmutamine eksitav ja ebaproduktiivne. Täpsemalt võib see pidev hirmutamine olla kohane ekvaatorile lähedaste piirkondade kontekstis, nagu Austraalia, Florida ja Kalifornia (kus ilmuvatest väljaannetest on need artiklid tihti tõlgitud), kuid mitte meil siin. Mõõdukas päikese võtmine parasvöötmes teeb organismile enamasti rohkem head, kui halba. 

Tasakaalustatum lähenemine, mida propageerib Smarttan.ee, rõhutab mõõduka päikese käes viibimise tähtsust üldise tervise ja heaolu säilitamisel. Me rõhutame vajadust ohutute päevitamisharjumuste järele ja hoiatame nii päikesekartuse, kui ka päikesega liialdamise eest.

Tasakaalustatud vaate propageerimine, mis julgustab mõistlikku päikese käes viibimist, välitegevusi ja laiemat tervisemõjude mõistmist, on oluline. Rahvatervise sõnumid peaksid harima, mitte hirmutama, andes inimestele võimaluse teha teadlikke otsuseid oma tervise ja heaolu kohta.

Tasakaalustatud arusaama edendamine päevitamise ja päikese käes viibimise kohta aitab meil paremini mõista inimese tervise keerukust ja tasakaalustatud eluviisi tähtsust. See lähenemine ei käsitle ainult UV-kiirgusega seotud spetsiifilisi riske, vaid tunnistab ka aktiivse eluviisi ja õues veedetud aja eeliseid tervisele.

Ka Marjul on aeg osta omale läbipäevituvad riided ja hakata ennast juba täna rohkem liigutama. Veel ei ole hilja.

 

Eelmine
Järgmine

Aitäh, et registreerusid!

See meiliaadress on juba registreeritud!

Vaata sarnaseid tooteid

Lisa ostukorvi

Hiljuti

this is just a warning
Logi sisse