Edasi sisuni

Lugusid päevitamisest

Milliseid päikesekreemi koostisosasid tähele panna ja milliseid ained vältida

20 Feb 2024
Milliseid päikesekreemi koostisosasid tähele panna ja milliseid ained vältida

Põhjalik ülevaade UV-kaitse koostisosade maailma

Ilmselt tead juba põhitõdesid: päikesekreem on üks võimalik ennetav meede naha kaitsmiseks päikese ultraviolettkiirguse (UV) eest. Teine meede on loomulikult läbipäevituvad riided :-)

Kahjuks ei ole päikesekreemi valimine nii lihtne kui suvalise pudeli riiulilt haaramine. Mitte kõikidel päikese eest kaitsvatel koostisosadel ei ole samad eelised, riskid ega kasutusviisid.

Tegelikult võivad mõned koostisosad aidata ennetada põletust, kuid mitte vananemist, samal ajal kui teisi on üldiselt peetud ohutuks inimestele, kuid mitte keskkonnale. Meenutagem, et päikesekaitsevahendid jaotuvad keemilisteks ja füüsikalisteks blokaatoriteks nende toimemehhanismi järgi.

Niisiis, kuidas siis sinu nahk teab, mis töötab? Oleme sinu heaks üle vaadanud maailmas heaks kiidetud, keelatud ja muutuvas staatuses olevad koostisosad.

Pane tähele!  Enamik päikesekreeme sisaldab vähemalt kahte UV-filtri koostisosa lisaks muudele koostisosadele.

Lisaks sellele reguleerivad päikesekreemide kasutust ka Mercosur ja teised organisatsioonid. Täpsema ülevaate leiad Vikipeediast (i.k)

Carola Madis: "Mitmed Kolm Naist Karavanis vaatajad on küsinud, et miks ma saates riietega ujumas käisin. Need ei ole niisama riided, vaid Eestis toodetud Smarttan läbipaistvad ja samas nahka kaitsvad riided, mis on õhulised ja kuivavad kiiresti. Seetõttu on need ka minu esimene valik kõrge UV-ga päevadel enda naha kaitsmiseks. Tänu sellele, et ma kaitsen enda nahka riietega, mitte kemikaale täis päevituskreemiga, võin ma ka südamerahus tunde vees veeta ilma kartmata, et mu tegevus võib hävitada mereelu." 

Põhjalik sissevaade enim kasutatud kemikaalidesse:

1. Tinosorb S ja M

Leidub keemilistes päikesekreemides

Üks populaarsemaid päikesekaitse kreemide koostisosi Euroopas, Tinosorb S kaitseb nii pikkade, kui lühikeste UVB ja UVA kiirte eest, muutes selle justkui üheks parimaks koostisosaks päikesekahjustuste ennetamiseks. Tinosorb aitab samuti stabiliseerida teisi päikesekaitse filtreid ja on lubatud kontsentratsioonides kuni 10%.

Siiski FDA ei ole seda koostisosa mitmel põhjusel heaks kiitnud, viidates Newsweeki sõnul "informatsiooni puudumisele" ehkki paluti ainult "otsust, mitte heakskiitu".

Faktid

Heaks kiidetud: Austraalias, Jaapanis, Euroopas
Keelatud: Ameerika Ühendriikides
Parim: Antioksüdantide eelised ja päikesekahjustuste ennetamine
Korallidele ohutu? Teadmata

 

2. Mexoryl SX

Leidub keemilistes päikesekreemides

Mexoryl SX on UV-filtri koostisosa, mida kasutatakse päikesekreemides üle maailma. Sellel on võime blokeerida UVA1 kiiri. 2008 aasta ülevaade näitas, et see on efektiivne UV-neelaja ja ideaalne päikesekahjustuste ennetaja.

Kuigi seda koostisosa on Euroopas kasutatud alates 1993. aastast, kiitis FDA selle koostisosa heaks L'Oréali jaoks alles 2006. aastal. Meditsiiniliselt on see lubatud täiskasvanutele ja lastele vanuses üle 6 kuu. Kasutatakse koos avobensooniga. Kombineerituna avobensooniga suureneb ja stabiliseerub mõlema koostisosa UVA kaitse.

Faktid

Heaks kiidetud: Ameerika Ühendriikides, Austraalias, Euroopas, Jaapanis
Keelatud: Puudub
Parim: Päikesekahjustuste ennetamine
Korallidele ohutu? Jah

 

3. Oksübensoon

Leidub füüsikalistes päikesekreemides

Oksübensoon, mida leidub laiaspektrilistes päikesekreemides, aitab filtreerida nii UVB kui ka UVA kiiri (eriti lühike UVA). See on ka üks populaarsemaid koostisosi, mida leidub enamikus USA turul olevates päikesekreemides ja võib moodustada kuni 6% koostisest.

Siiski keelas Hawaii selle koostisosa pärast uuringut, milles leiti, et see aitas kaasa korallide pleegitamisele ja mürgitamisele. Keskkonnakaalutlustel on mõistlik seda koostisosa vältida ja otsida "rohelisi" päikesekreeme.

Hiljuti leidis uuring, et meie nahk imab päikesekreemi koostisosi nagu oksübensoon. See tekitas huvi "ohutute" päikesekreemide vastu, hoolimata sellest, et uuring ei tuvastanud otsest kahju ja järeldas, et "need tulemused ei näita, et inimesed peaksid päikesekreemi kasutamisest hoiduma". Teised uuringud kinnitavad, et oksübensoon ei põhjusta olulisi endokriinsüsteemi häireid.

Faktid

Heaks kiidetud: Ameerika Ühendriikides (välja arvatud Hawaiil), Austraalias, Euroopas
Piiratud: Jaapanis
Parim: Päikesekahjustuste ja põletuste ennetamine
Korallidele ohutu? Ei, võib samuti potentsiaalselt mõjutada kalu
Ettevaatust: Tundliku nahaga inimesed peaksid vältima koostisosaga valemeid

 

4. Oktoinoksaat

Leidub keemilistes päikesekreemides

Oktoinoksaat on levinud ja tugev UVB neelaja, mis tähendab, et see on mõjus päikesekahjustuste ennetamiseks. Kombineeritakse avobensooniga, sest mõlemad pakuvad suurepärast laiaspektrilist kaitset põletuste ja naha vananemise vastu.

Seda on lubatud lisada kuni 7,5% koostisest, kuid on keelatud Hawaiil keskkonnaohtude tõttu korallriffidele.

Faktid

Heaks kiidetud: Teatud USA osariikides, Euroopas, Jaapanis, Austraalias
Keelatud: Hawaiil, Key Westis (Florida), Palaus
Parim: Päikesepõletuse ennetamine
Korallidele ohutu? Ei, võib samuti potentsiaalselt mõjutada kalu

 

5. Avobensoon

Leidub keemilistes päikesekreemides

Avobensooni kasutatakse tavaliselt kogu UVA kiirguse blokeerimiseks ja peetakse füüsikalistes päikesekreemides 'ebastabiilseks'. Üksi olles laguneb see valguse käes. Sestap kasutatakse seda sageli koos teiste koostisosadega (nagu mexoryl), et avobensooni stabiliseerida.

Paljudes riikides kasutatakse avobensooni koos tsinkoksiidi ja titaandioksiidiga, kuid Ameerika Ühendriikides pole see kombinatsioon lubatud.

Kuigi seda leidub laiaspektrilistes päikesekreemides, on avobensoon sageli kombineeritud teiste kemikaalidega, sest see ise kaotab 50-90% oma filtreerimisvõimest ühe tunni jooksul päikesevalguse mõjul. USA-s peab FDA seda koostisosa ohutuks, kuid piirab kontsentratsiooni kogust 3%-ni päikesekaitse kreemides.

Faktid

Heaks kiidetud: Ameerika Ühendriikides, Austraalias, Euroopas
Keelatud: Puudub; piiratud kasutus Jaapanis
Parim: Päikesekahjustuste ennetamine
Korallidele ohutu? Tuvastatavad tasemed, kuid kahju ei leitud

 

6. Titaandioksiid

Leidub füüsikalistes päikesekreemides

FDA poolt üldiselt tunnustatud ohutute ja efektiivsete, ehk GRASE, päikesekreemi koostisosade hulgas on kaks füüsikalist koostisosa. (Märkus: GRASE märgistus tähendab ka, et FDA ei jälgi nende koostisosadega tooteid.)

Esimene neist, titaandioksiid, toimib laiaspektrilise UV-filtrina (kuigi see ei blokeeri pikki UVA1 kiiri). FDA lubab titaandioksiidi kasutamist lastel, kes on vanemad kui 6 kuud, ja uuringud näitavad, et see on nahale kandmisel üldiselt ohutum kui teised päikesekaitsed.

Siiski kirjutavad uurijad ka, et pulbri- ja pihustivorme tuleks vältida, kuna need võivad olla ohtlikud. 2011. aasta ülevaade märgib, et titaanoksiidi nanoosakesi klassifitseeritakse kui "tõenäoliselt inimesele kantserogeenne" (suukaudsel manustamisel), mis tähendab, et on tehtud ainult loomkatseid.

NB! Titaandioksiid ei ole kasutusel ainult päikesekreemides. Seda võib leida ka SPF meigist, pressitud puudritest, losjoonidest ja valgendavatest toodetest.

Faktid

Heaks kiidetud: Ameerika Ühendriikides, Austraalias, Euroopas, Jaapanis
Keelatud: Puudub
Parim: Päikesekahjustuste ennetamine
Korallidele ohutu? Tuvastatavad tasemed, kuid kahju ei leitud
Ettevaatust: Titaandioksiid võib tumedamal nahal jätta valge „varju“ ja koostisosa võib olla kantserogeenne pulbrilisel kujul (pihustid).

 

7. Tsinkoksiid

Leidub füüsikalistes päikesekreemides

Tsinkoksiid on teine GRASE päikesekreemi koostisosa, lubatud kontsentratsioonides kuni 25 protsenti.

Uuringud näitavad, et see on ohutu ilma tõendatud märkideta naha kaudu imendumise kohta isegi pärast korduvat kasutamist. Euroopas on koostisosa märgistatud hoiatusega selle toksilisuse kohta veekeskkonnale. Koostisosa ei põhjusta kahju, välja arvatud juhul, kui see on alla neelatud või sisse hingatud.

Võrreldes avobensooni ja titaanoksiidiga, peetakse seda fotostabiilseks, tõhusaks ja ohutuks tundlikule nahale. Teisest küljest ütlevad uuringud, et see pole nii mõjus, kui keemilised päikesekreemid ning ei ole nii tõhus päikesepõletuse ja päikesekahjustuste vastu kaitsmisel.

Faktid

Heaks kiidetud: Ameerika Ühendriikides, Austraalias, Euroopas, Jaapanis
Keelatud: Puudub
Parim: Päikesekahjustuste ennetamine
Korallidele ohutu? Ei
Ettevaatust: Teatud koostistes võib jätta valge kihi tumedamatele nahatoonidele

 

8 ja 9. PABA ja trolamiinsalitsülaat PABA

Leidub nii keemilistes (PABA) kui füüsikalistes (trolamiin) päikesekreemides

Tuntud ka kui para-aminobensoehape, see on tugev UVB neelaja. Selle koostisosa populaarsus on vähenenud, kuna see suurendab allergilist dermatiiti ja suurendab fotosensitiivsust.

Loomkatsetel on samuti näidatud teatud tasemel toksilisust, mis viis Euroopa Komisjoni ja FDA selleni, et piirati lubatud kontsentratsioone toodetes 5 protsendini. Kanada on keelanud PABA kasutamise kosmeetikas täielikult.

Trolamiinsalitsülaat, tuntud ka kui Tea-Salitsülaat, peeti GRASE-ks 2019. aastal, kuid uuringud näitavad, et see on nõrk UV neelaja. Seetõttu on selle koostisosa osakaal piiratud ja see esineb koos teiste GRASE koostisosadega.

Faktid

Heaks kiidetud: Ameerika Ühendriikides (kuni 12-15%), Austraalias (ainult trolamiinsalitsülaat), Jaapanis
Keelatud: Austraalias (PABA), Euroopas (PABA), Kanadas (mõlemad)
Parim: Päikesepõletuse kaitse
Korallidele ohutu? Teadmata

Milliseid koostisosi teadlik päevitaja väldib?

Üldiselt on erinevate põhjustel mõistlik hoiduda järgmisi koostisosasid sisaldavatest päikesekaitsekreemidest:

  • Oksübensoon - sest see imendub läbi naha verre, võib põhjustada hormonaalseid tasakaalutusi, reproduktiivseid kahjustusi, nahareaktsioone või fotoallergiaid ning kahjustada veekeskkonda. Pikaajaline mõju ei ole teada.
  • Avobensoon - sest see ei pruugi üksi kasutatuna olla väga efektiivne ja päikesevalgus võib seda lagundada, mis teeb naha päikesekiirgusele vastuvõtlikuks.
  • Homosalaat - sest Euroopa Komisjon on piiranud selle kasutamist, soovitades kasutada päikesekaitsevahendites maksimaalselt 1,4% kontsentratsiooni.
  • Oktinoksaat - sest sellel võivad olla potentsiaalsed terviseriskid.
  • Oktokrüleen - sest see võib laguneda kahjulikuks kemikaaliks nimega bensofenoon.
  • Kinoksaat - sest FDA on otsustanud, et kinoksaat ei ole üldiselt tunnustatud kui ohutu ja efektiivne (not GRASE).
  • Dioksübensoon - sest see võib potentsiaalselt häirida endokriinsüsteemi tootmist.
  • Ensulisool - sest päikesevalguse käes võib see tekitada vabu radikaale, mis on väga reageerivad molekulid ja võivad röövida läheduses olevate rakkude elektrone.
  • Meradimaat - sest see on keelatud Jaapanis ja Euroopas ning 2021. aastal soovitas Tarbijate Ohutuse Teaduskomitee (SCCS), et seda ei tohiks päikesekaitsevahendites kasutada.
  • Padimaat O - sest see on para-aminobensoehappe (PABA) kõrvalprodukt, mis suurtes kogustes võib olla mürgine ja mida enam kasutusel ei ole allergilise dermatiidi ja fotosensitiivsuse probleemide tõttu.
  • Sulisobensooni - sest see võib põhjustada ärritust nii nahal kui silmades ja võib potentsiaalselt häirida endokriinsüsteemi tootmist.
  • Oktisalaat - sest FDA on näidanud, et oktisalaat ei ole üldiselt tunnustatud kui ohutu ja efektiivne (not GRASE) "ebapiisavate andmete tõttu, mis toetaksid ohutuse leidu".
  • Aminobensoehape - sest FDA on välja andnud määruse, et päikesekaitsevahendid, mis sisaldavad seda koostisosa, ei ole üldiselt tunnustatud kui ohutud ja efektiivsed (not GRASE) "andmete tõttu, mis näitavad ohutusprobleeme".
  • Trolamiinsalitsülaat - sest FDA on välja andnud määruse, et päikesekaitsevahendid, mis sisaldavad seda koostisosa, ei ole üldiselt tunnustatud kui ohutud ja efektiivsed (not GRASE) "andmete tõttu, mis näitavad ohutusprobleeme".

Allikas www.colorescience.com

 

Miks on päikesekreemi koostisosade heakskiit USA-s nii keeruline?

Peamine põhjus on see, et päikesekreemi klassifitseeritakse USA-s ravimina. See tuleneb asjaolust, et toodet turustatakse kui ennetavat meedet päikesepõletuse ja samuti nahavähi vastu.

Austraalias klassifitseeritakse päikesekreem terapeutiliseks või kosmeetiliseks. Terapeutiline viitab päikesekreemidele, mille peamine kasutus on päikese eest kaitse ja mille SPF on 4 või kõrgem. Kosmeetiline viitab igale tootele, mis sisaldab SPF-i, kuid ei ole mõeldud ainukese kaitsevahendina. Euroopa ja Jaapan klassifitseerivad päikesekreemi kosmeetikaks.

Kuna FDA-s võttis uute koostisosade heakskiitmine nii kaua aega (alates 1999. aastast ei ole läbi viidud ühtegi), hakkas USA Kongress 2014. aastal juurutama Sunscreen Innovation Act'i. Eesmärk oli saada FDA vaatama läbi heakskiidu ootel olevate päikesekreemi koostisosade nimekirja, sealhulgas ka neid, mis esitati pärast seaduse allkirjastamist novembriks 2019.

Paljud USA tarbijad on hakanud päikesekreemi ostma teistest riikidest Interneti kaudu. See ei pruugi alati olla koostisosade endi tõttu. Nagu varem mainitud, formuleeritakse välismaised päikesekreemid kosmeetikatoodetena, muutes need väidetavalt meeldivamaks pealekandmisel ja vähem tõenäoliselt jätma nahale valget kihti ja rasva.

On ka kuldreegleid päikesekreemi kasutamiseks. Peale kandmine iga kahe tunni tagant on oluline — eriti kui viibid väljas, kuna SPF numbrid langevad ajas. Igakordselt tuleb kehale kanda u 40ml kreemi. Füüsilised päikesekreemid toimivad kohe peale kandmist, samas kui keemilised päikesekreemid hakkavad toimima alles 15 kuni 20 minuti pärast.

Levib ka väärinfot. Uuringud näitavad, et Pinterestis on ise tehtavad päikesekreemid äärmiselt populaarsed hoolimata asjaolust, et DIY päikesekreemid ei tööta ja võivad tegelikult suurendada naha kahjustusi.

Lõpetuseks võib öelda, et kui soovid olla kindel päikesekaitse tõhususes ja ohutuses, siis kanna läbipäevituvaid riideid. Ilma riieteta juba välja ei lähe, neid sa maha ei higista ja iga kahe tunni tagant vahetama ka ei pea. Läbipäevituvad pikad riided kaitsevad nahka põletuse eest ja ka mereelukad jäävad terveks:-)



Eelmine
Järgmine

Aitäh, et registreerusid!

See meiliaadress on juba registreeritud!

Vaata sarnaseid tooteid

Lisa ostukorvi

Hiljuti

this is just a warning
Logi sisse